Droog weer, aan het eind van de morgen zelfs het zonnetje op je bol en iedereen vis op de kant. Wederom een geslaagde visdag dus.
Door de vakantieperiode zaten er slechts zes vissers langs de Lagevaart aan de Dronterweg. Gevist werd er op hetzelfde parcours,ter hoogte van het Lisdoddepad, waar onlangs ook de nacht wedstrijd gevist werd. Dat sommige deelnemers dus al 24 uur ervaring op dit water hadden, bleek deze dag echter niet automatisch een voordeel te zijn. 

De oorzaak ligt in diverse zaken zo geeft een medewerker van het waterschap aan, zuurstof tekort is de oorzaak van de sterfte van veel kleine vis en helaas ook enkele grote exemplaren.

Het onderhoud aan de dorpsgrachten wat geheel toebehoort aan het waterschap staat ter discussie, onze hengelsport vereniging heeft reeds vele keren geageerd en het waterschap geattendeerd op het dichtgroeien van de wateren. Om dan in de warmste periode aan de slag te gaan met een maaiboot is wellicht geen positieve actie, het extreem warme weer erna en dan de zware slagregens zijn de druppel! tenminste dat nemen we aan, metingen van zuurstof PH en van o.a het actuele waterpeil zijn ook dingen om te bezien.

We hopen snel in overleg te kunnen over de zienswijze van de HSV op het maaibeleid en rekenen op medewerking van het waterschap, dit kan en mag zo niet verder!

Helaas hebben enkele vrijwilligers na melding van sportvissers  maar enkele mooie grote vissen kunnen redden.

Jammer ook dat op Facebook enkele slecht geïnformeerde vissers reeds conclusies trekken over de verantwoordelijkheid voor onderhoud, zij denken dat de HSV hiervoor verantwoordelijk is maar dat ligt echt iets anders, we mogen zelfs geen eigen onderhoud plegen! Die verantwoordelijkheid ligt bij het waterschap. Wel zijn we in overleg hierover en hopen voor de toekomst stappen te kunnen zetten in een richting die beter is voor de vis en de visser!

Het was echt een leuk kleine watersport evenement wat zoals wel vaker het geval is in Zeewolde matig werd bezocht. Wat is er toch met de Zeewoldenaar dat hij/zij maar moeilijk te bewegen is om ergens naar toe te gaan laat staan aan mee te doen. En maar klagen dat er niets te doen is! Nou de mensen jong en oud die er wel waren hadden plezier voor tien! Wat een gave attracties waren er bij elkaar gebracht. De volgende keer gaan we proberen om wat meer het middelpunt van het strand te worden opdat de toeristen en Zeewoldenaren er simpelweg niet omheen kunnen, dat is wat het evenement verdient. 

Steeds vaker komen er berichten binnen over het volledig dichtgroeien van de viswateren in ons dorp en de Vaarten en Meren om ons heen. Dit probleem is niet een Zeewolder probleem maar een landelijk probleem. Schoner helderder water is een streven van onze waterbeheerders die klaarblijkelijk doorschieten in hun beleid! Landelijk lijkt het streven naar glashelder water een prioriteit geworden. Glashelder maar voor de gebruiker helaas niet meer bruikbaar is wat men nastreeft of lijkt na te streven, dat is wat je veel hoort. Zwemmers komen niet meer door de waterplanten heen, booteigenaren lopen vast met volle schroeven en of loodzware peddels, vissers kunnen niet meer vissen! En toch is er een lobby die klaarblijkelijk gehoor krijgt en waar een push achter zit die voor de sportvisserij lastig te counteren is. Dat geld vooral landelijk! Wat doet de hengelsport vereniging hieraan?