Snoek onderlijnen: de juiste balans

We zitten momenteel nog steeds in de winterperiode alhoewel die winter niet echt door wil zetten. Ik gebruik de dagen die ik niet vis om voorbereidingen te treffen voor het vissen. Eentje daarvan is het maken van snoek onderlijnen. Graag heb ik deze op een visdag kant en klaar en in verschillende ‘maten’ en materialen klaargemaakt bij me. 

Gebruik de juiste snoek onderlijn. De combinatie moet steeds kloppen. Als je met groter/zwaarder kunstaas vist, zal je hiervoor naar een zwaardere hengel grijpen, maar ook de onderlijn dient hiervoor zwaarder te zijn. Uiteraard is het net andersom met klein en licht kunstaas. Niet enkel het materiaal en de dikte die je gebruikt voor je snoek onderlijn, maar ook de speld en wartel dienen zo goed mogelijk afgestemd te zijn.

Materialen

Momenteel zijn er diverse materialen beschikbaar om onderlijn van te maken. Ikzelf gebruik voornamelijk twee soorten; Trilene en Big Game fluorocarbon en Mc Mahon Steelon Coated steel. Verderop zal ik specifiëren onder welke omstandigheden en kort wat de voor- en de nadelen zijn. 

Fluorocarbon

Voor wat fluorocarbon en het vissen op snoek betreft gebruik ik de 80lbs versie, liefst op een zogenaamde wrist spool. (bijvoorbeeld  Berkley Big Game) Deze hebben een grotere diameter waardoor het geheugen in de lijn niet de mogelijkheid krijgt de lijn teveel op te krullen alvorens ik ze gebruik. 60 of 80 LB want het werpen met de zware jerkbaits, het grote rubber maar ook voor het trollen met groot kunstaas vraagt om POWER!!!!. Velen achten het een nadeel dat het vrij snel vernield zou worden door snoektanden. Ik durf te zeggen dat ik hier bij hoge uitzondering een probleem mee had. Wel al geschuurd, maar nog nooit geknapt (in dit geval wel direct vervangen uiteraard). Het enige nadeel dat ik eraan vind is dat bij het vissen met jerkbaits met meerdere dreggen, de onderlijn geregeld in de haken slaat. Het is tenslotte een stuk soepeler dan staal. Gebruik voor de bevestiging van wartels of haken de juiste sleeves.

Mc Mahon Steelon coated steel,

Van Steelon gebruik ik de 15,20 en 30 ponds versie.. Voornamelijk in de polder gebruik ik deze onderlijnen, omdat naar mijn mening het grote voordeel is dat deze weinig kinken. Recentelijk heb ik een stukje 40 ponds bekomen om te testen. Steelon is een vrij glad materiaal, speciaal gecoat voor nog betere bescherming. Om te vermijden dat deze door de sleeve slipt, gebruik ik dubbele sleeves. In de plaats van 1 gebruik ik 2 sleeves, haal hier de steelon 3x door, en zet deze dan goed vast met de sleevetang. Op deze manier is de verbinding bij mij nog nooit losgekomen. 

 

Gebruik bij de montage van je onderlijnen steeds de juiste maat  sleeves, welke je met een speciale sleeve tang dichtknijpt, nadat je de onderlijn er 3x doorgehaald hebt. Probeer de uiteinden van de sleeve niet plat te knijpen. Dit zorgt voor een scherpe rand welke onder spanning voor problemen zou kunnen zorgen. Verder werk ik steeds mijn onderlijnen af met krimpkous. Hierdoor zal je minder in de war werpen; je lijn kan niet achter je sleeve blijven hangen. Je zal ook minder snel hebben dat je onderlijn net op het einde van de sleeve gaat kinken, de verbinding wordt ‘beschermd’. Bij fluorocarbon gebruik ik geen krimpkous, daar je deze moet verwarmen, en dit de fluorocarbon ongezien zou kunnen beschadigen.

 

Hou het verder simpel, 1 wartel en een speld, van aangepast formaat en goede kwaliteit, Mc Mahon staat garant voor haae trekkracht. Je ziet vaak onderlijnen met aan de ene kant een wartel, en aan de andere kant speld + wartel. Deze laatste dient tot niets, en verzwaart enkel onnodig het geheel. Ooit zei me iemand over onderlijnen ‘maak ze zo licht mogelijk, en zo zwaar als nodig’, en dit is uiteindelijk de hele bedoeling! Qua spelden is er ook keuze genoeg. Waar ik vooral op let is dat ze een ruime bocht hebben. Degene die in een ‘hoek’ uitlopen zullen sneller knappen bij veelvuldig wisselen van kunstaas. Ook hier vind je de juiste keus in de Berkley Mc Mahon serie!

Zoals je ziet heb je diverse mogelijkheden. Je zal een beetje moeten zien wat je precies nodig hebt voor jou visserij. 

SFTZ